Hur fungerar betalningsanmärkning?

När det gäller betalningsanmärkningar, hur man får dem och vad som händer sedan finns det tyvärr en hel del okunskap hos människor i allmänhet, så här kommer några allmänna fakta som svarar på frågan: Hur fungerar betalningsanmärkning egentligen?

Vad är en betalningsanmärkning?

I praktiken är en betalningsanmärkning en notering i kreditupplysningen som anger att personen det gäller har haft problem med sina betalningar tidigare, och därför anses vara en sämre och mindre pålitlig betalare än personer som saknar betalningsanmärkningar, och därmed även en större kreditrisk, t.ex. för finansinstitut och banker.

Hur uppstår en betalningsanmärkning?

Betalningsanmärkningar uppstår genom att personen som får den har fått ett krav av kronofogden. Detta blir då vad man kallar en offentlig handling, eftersom Kronofogdens register är offentliga.

Kan man överklaga betalningsanmärkningar?

Nej, eftersom det inte rör sig om ett juridiskt straff som t.ex. böter eller en dom, kan man dessvärre inte överklaga en betalningsanmärkning, även om man tycker att man fått denna av fel anledning. Det enda sättet att få bort en betalningsanmärkning är om det skulle vara så att Kronofogdemyndigheten av någon anledning tagit fel på person. Detta är dock mycket ovanligt, så om man råkar ut för detta, är det bästa i regel att acceptera detta och gå vidare med sitt liv.

Hur länge ligger betalningsanmärkningen kvar?

Om man betalar skulden det gäller, ligger betalningsanmärkningen kvar i 3 år efter detta. Om skuldsaldot dock ligger kvar av någon anledning, måste dock skulden betalas av först, och först efter att detta gjorts, börjar man räkna av dessa 3 åren. Tips! Det finns sajter som erbjuder lån med betalningsanmärkning, det kan vara användbart i många fall.

Vilka negativa följder kan en betalningsanmärkning orsaka?

Många fler än vad man skulle kunna tro faktiskt, vilket är något de flesta som drar på sig en betalningsanmärkning snabbt märker. Bland annat blir det svårt att få lån, det kan även bli svårt att få teckna längre abonnemang som t.ex. telefonabonnemang. Vissa hyresvärdar tar också en kreditupplysning när man vill hyra lägenhet och det blir svårt att få köpa saker på avbetalning.

Slutsats

Det är med andra ord lättare att få en betalningsanmärkning än vad många tror, men eftersom det kan skapa många allvarliga problem är detta något man verkligen bör jobba för att undvika. Även om man reglerar sin skuld ligger ju trots allt betalningsanmärkningen kvar mycket länge. Den bästa åtgärden man kan vidta för att undvika betalningsanmärkningar är att betala alla räkningar man får i god tid innan förfallodatum, ta hand om eventuella påminnelser mycket snabbt och kontakta den man ska betala om problem uppstår istället för att bara ignorera räkningar eller betalningspåminnelser.